Home » Marcom en marifonie | De zendontvanger

Marcom en marifonie | De zendontvanger

Marcom – Maritieme communicatie. Zenden en ontvangen in de maritieme radiofrequenties.

Marifonie is de verzamelnaam voor de maritieme telefonie. Onder marifonie valt uiteraard de “standaard” marifoon. Met deze VHF-zendontvanger kan je andere schepen oproepen, de brug- en/of sluiswachter vragen of en wanneer de brug en/of sluis open gaat. Maar dat niet alleen. Bij nood kan je ook het kustwachtcentrum in Den Helder alarmeren.
Het bereik van de “standaard” marifoon is maximaal 20 à 30 mijl. Dit komt al gauw op een kilometer of 40 rondstralend uit.

De VHF marifoon dankt zijn naam aan de manier waarop uitgezonden wordt. Namelijk de Very High Frequency. Dat is tussen de 30 en 300 MHz. Deze radiogolven hebben een golflengte van 1 tot 10 meter. Dat is vrijwel rechtlijnig. Alles wat jouw antenne “ziet” dat is je bereik. Dus hoe hoger je de antenne plaatst hoe verder het bereik, met een maximum van 20 à 30 mijl.

Marcom en Marifonie. Met je VHF marifoon is je bereik ongeveer 20 mijl.
Vaar je in het groene (A1) gebied dan heb je contact met het kustwachtcentrum in Den Helder

Zeegebieden A1 t/m A4

Buiten de groene strook zit je in het A2 gebied. Dan heb je nog een A3 gebied die ligt ergens tussen de Steenbokskeerkring (ongeveer 23½° zuiderbreedte en de kreeftskeerkring (ongeveer 23½° Noorderbreedte) ligt. De rest van het gebied (het water is daar erg koud, niet erg aantrekkelijk voor de pleziervaarders) is het A4 gebied

MF/HF marifoon

Maar ook de MF/HF zendontvanger valt onder marifonie. Met deze zendinstallatie is je bereik vele malen groter; tot wel 10.000 mijl. De MF/HF zend- en ontvanginstallatie kan, waar u ook ter wereld vaart, altijd een kustwachtcentrum bereiken.

Bereik MF/HF marifoon
Met de MF/HF marifoon is je bereik wel 10.000 kilometer

Ook de MF/HF marifoon dankt zijn naam aan de manier van uitzenden. Namelijk de midden en hoge frequenties. Deze radiogolven gaan niet rechtlijnig maar volgen het aardoppervlak. (zodra je gaat zenden in de MF stand). Je kunt ook zenden in de HF stand, dan worden de radiogolven gereflecteerd door de ionosfeer en is het bereik zomaar 10.000 mijl.

Wereldwijd zijn er drie marifonie certificaten

VHF certificate

VHF certificate. In Nederland is dit het basiscertificaat marifonie in het buitenland heet dit het Short Range Certificate (SRC). Ben je geslaagd voor dit internationale certificaat dan heb je aangetoond dat je bekwaam bent om de VHF marifoon te bedienen. Wordt in sommige landen niet erkend voor de bediening van apparatuur die SOLAS approved zijn.

Restricted Operator’s Certificate (ROC)

In Nederland is dat het Marcom-B certificaat (geen SRC). Ook een certificaat dat internationaal geldig is. Dit certificaat is verplicht voor schepen die onder SOLAS varen in het A1 gebied. En sterk aanbevolen voor plezierschepen die buiten het A1 gebied varen.

General Operator’s Certificate (GOC)

Dat is het Nederlandse Marcom-A certificaat niet te verwarren met het Long Rance Certificate (LRC). Ook dit certificaat is verplicht voor schepen die onder SOLAS vallen maar dan in het vaargebied A1 tot en met A4. “Gewoonweg” wereldwijd.

Afhankelijk welk certificaat je hebt behaald mag je bepaalde apparatuur aan boord aanschaffen en uiteraard gebruiken. Onze Marcom docent vertelt je graag meer over marifonie en de verschillende maritieme communicatie apparatuur.

Kosten marifonie

Wat kost het gebruik van de marifoon? Het uitzenden en ontvangen met de zendontvanger is gratis. Je moet alleen een jaarlijkse bijdrage betalen voor het gebruik van de frequentieruimte. De jaarlijkse bijdragen op dit moment is ongeveer 50 euro. Dit bedrag betaal je aan het Agentschap Telecom.

Marifoon- en marcomexamen

Theorie examens Marifonie en/of Marcom A/B worden door het CBR afgenomen. Praktijkexamens voor het Marcom A/B certificaat worden door de verschillende zeevaartscholen afgenomen. Een enkele particuliere privé vaarschool mag deze examens ook afnemen. Vaarschool Albatros is door het Agentschap Telecom aangesteld als examinator van de Marcom-B examens. Ongeacht waar je het examen gaat doen op onze site marifoonhalen.nl kan je je alvast voorbereiden op de diverse examens.

Nuttige links

Marifoon feiten en fabels