Home » Marcom en marifonie | De zendontvanger » MMSI nummer | Zelf een groepsapp aanmaken

MMSI nummer | Zelf een groepsapp aanmaken

Bijna ieder Marcom-B examen krijg je een aantal vragen over MMSI (Maritime Mobile Service Identity). Het MMSI nummer bestaat uit negen cijfers. Waarvan de eerste drie de landcode zijn. De eerste drie cijfers noemen we het MID-nummer en is een landcode. Zo zijn er voor Nederland drie landcodes gereserveerd namelijk: 244, 245 en 246.

Het MMSI nummer

Het MMSI nummer is een negen cijferig nummer en bestaat uit het MID-nummer (3 cijfers) plus 6 cijfers. Dit nummer wordt altijd met een DSC- en AIS-uitzending meegezonden. Op deze manier kan je zien wat de nationaliteit van het schip is.
Ook kan je de gegevens van het schip opzoeken deze staan namelijk in de List of Ship Stations and Maritime Mobile Service Identity Assignments.

Zelf een groepsapp aanmaken

Ook kan je zelf een zogenaamde groepsapp aanmaken. Zodat je kan selecteren welke stations (lees schepen en/of vrienden) het digitale bericht, uitgezonden met behulp van DSC binnenkrijgen. Het MMSI nummer voor een groep met schepen maak je als volgt aan: Eerst een 0 dan de MID en dan 5 willekeurige cijfers. Deze nummers sla je op in je geheugen van je marifoon (en die van je vrienden). Op deze manier stuur je berichten naar groepen van schepen.

Aan het MMSI nummer kan je zien van welk station het afkomstig is

MID + zes cijfers. Scheepsstation.
0 + MID + vijf cijfers. Groep van schepen.
00 + MID + vier cijfers. De kustwacht.

99 + MID + vier cijfers. AIS van een onbemand zee-station die als doel heeft de veilige navigatie te bevorderen. Denk aan onbemande gasplatforms die worden eens in de 4 á 6 weken met een helikopter bezocht. Daar zit niemand aan boord die platforms dienen tevens als navigatie hulpmiddel.

111 + MID + drie cijfers. SAR-vliegtuigen.

Toets MMSI

Bijna ieder examen krijg je een aantal vragen over dit onderwerp. Hoeveel van de 10 vragen kan jij op dit moment beantwoorden?

Dit heeft misschien ook je aandacht.

Meer over het MMSI het Maritieme Mobile Service Identiteit-nummer
Gratis examentrainingen marifonie (Tip)