Home » Alle marifonie onderwerpen op rij | sitemap

Alle marifonie onderwerpen op rij | sitemap

Marifonie onderwerpen speciaal voor jou geselecteerd. Hoe werkt het allemaal? Handige vraagbaak met alle, maar dan ook alle onderwerpen die met de maritieme telefonie te maken hebben inclusief examentrainingen. Neem de tijd om alles te bekijken en sla deze site op in je favorieten. Heb je aanvullingen, suggesties, verbeterpunten? Laat het ons weten.

Speciaal voor jou geselecteerd

Mayday het internationale noodsein. Wat is er met sos gebeurd?

Mayday-Mayday-Mayday het internationale noodsein. Wat is er met SOS gebeurd? Lees hier hoe je de noodoproep doet.

AIS werelduitvinding

Zien en gezien worden met AIS met deze wereld-uitvinding kan je schepen om je heen in de gaten houden. Tot wel 50 mijl (80 á 100 kilometer) afstand.

De EPIRB een must voor de zeezeiler

Ben je van plan om de oceaan over te steken heb je geen contact meer met het kustwachtcentrum. De EPIRB het laatste redmiddel voor aan boord.

Marifonie algemeen

Bereik MF/HF marifoon

Marifonie en marcom -Algemene uitleg over dit uitgebreide onderwerp. Het bereik van de verschillende soorten zendontvangers VHF, MF en de HF en de soorten certificaten die je kunt behalen.-


VHF Marifoon

VHF marifoon -We beginnen met de VHF marifoon. Hoe werkt dat? Wat mag en kan ik ermee. En is dit ook handig voor mij? Bekijk de video en oordeel zelf.-


Handmarifoon

De hand- of handheld marifoon Als pleziervaarder mag je in plaats van een “vaste marifoon” ook kiezen voor een handheld marifoon. Er kleven wel wat nadelen aan. (bekijk de video)


Marifoon districten

Basiscertificaat marifonie -Dit is het certificaat om de VHF marifoon te mogen bedienen. Niet alleen voor de pleziervaarders. Alle binnenvaart beroepsschippers zijn verplicht om dit certificaat te halen.-


GMDSS IMO nummer zeeschip

GMDSS GMDSS uitleg en betekenis. Zeeschepen moeten aan bepaalde eisen voldoen betreffende veiligheid en communicatie. Dit is afhankelijk van je vaargebied.


Marcom-B satelliet communicatie

Marcom-B / SRC -Ga je het ruime sop op? Ga voor Marcom-B of SRC. Zelfs op de Atlantische Oceaan, in geval van nood, kan je melden waar je bent. Hulp is onderweg.-


Marcom A solozeiler op de Atlantic

Marcom-A / LRC -Ook solozeilers zitten soms om een praatje verlegen. Met je MF/HF marifoon heb je wel een bereik van 10.000 mijl. Eerst even Marcom-A halen-


Handboek Marifonie

Handboek marifonie -Ben je in het bezit van een vaste- of handheld marifoon. Dan ben je verplicht om dit boekwerk aan boord te hebben, digitaal mag ook-


Dual Watch

Begrippen en afkortingen ATIS, AIS, Squelch dit is maar een kleine greep van de begrippen die je tegenkomt in de marifonie. Bestudeer de tekst en probeer deze 10 examenvragen op te lossen. 


Taalgebruik marifonie

Taalgebruik en communicatie Communicatie via de marifoon. Hoe roep ik de sluismeester en/of andere schepen op. In welke taal moet je dat doen.


(Nood) oproepen

Mayday -Het internationale noodsein Mayday Mayday Mayday hoe en wanneer zendt je de noodoproep uit? Download gelijk de procedure kaart voor aan boord.-


Oproepen en spraak procedures -In het buitenland is de voertaal via de marifoon in het Engels. Dat is meestal niet het Engels wat we op school geleerd hebben maar het zogenaamde SEASPEAK. Er mag echter geen verwarring ontstaan.-


Marifoon berichten

Marifoon berichten

Marifoon (weer)berichten -Bekijk hier de tijden en op welke kanalen je de weer- en veiligheidsberichten kan uitluisteren via de marifoon.-


Navtex berichten Uitleg en werking van de Navtex. Met deze ontvanger krijg je alle berichten binnen over het weer, stormwaarschuwingen, veiligheidsberichten et cetera. Ongeacht waar je vaart. (video)


Marifoon kanalen

Marifoon kanalen Hoe weet ik welk kanaal moet ik selecteren? En mag ik andere kanalen gebruiken? Werking en uitleg marifoon kanalen.
Blokkanaal Waarom zijn er blokkanalen. En wat is daar de bedoeling van?
Simplex en duplex Waarom kan ik andere schepen niet oproepen om een duplex kanaal. Alles over simplex en duplex kanalen.
Termen en uitdrukkingen Hier de “Tessalia” we zijn in de opvaart bij kilometerraai 957. Alles over de termen die je hoort via de marifoon.

Veiligheid

AIS Geweldige hulp tijdens het varen. Alle schepen langer dan 20 meter ontvang je op het AIS scherm. Niets ontgaat je meer. Met AIS kan je zelfs “om de hoek kijken”. Er zitten wel wat haken en ogen aan.
DSC -Je marifoon wordt een volwaardig communicatiemiddel met DSC. Niet alleen voor alarmering. Je kunt ook korte SMS berichten sturen naar bevriende schippers. Zelfs op volle zee-
Soorten
DSC
De (meeste) pleziervaarders kiezen voor DSC klasse D. Er zijn veel meer klasse.
EPIRB / PLB Alarmeren op zee doen we via de EPIRB of de PLB. Zodra je de EPIRB activeert weet het kustwachtcentrum dat je in de problemen zit. De hulptroepen komen onmiddellijk in actie. 
(AIS) SART -Kustwachtcentrum weet dat je in nood zit en weet ook waar je bent. Windkracht 8, opwaaiend schuim, je bent niet te vinden? SART biedt uitkomst-
MMSI Het MMSI nummer is een internationaal nummer. Ann de hand van dit nummer weet iedereen wie je bent en waar je vandaan komt. Dit nummer programmeer je in de DSC en AIS.

Satellietcommunicatie

Satelliet- communicatie Op dit moment zijn we de pagina’s over dit onderwerp aan het maken. Nog even geduld.
IRIDIUM GMDSS  
I-4 Inmarsat satellieten  
MEOSAR Na activatie van de EPIRB kan je het reeds uitgezonden distress signaal niet zomaar ongedaan maken. De MEOSAR EPIRB biedt uitkomst.
GALILEO  
GPS IIIA  

Cursussen

Marifoon cursus -Bekijk de verschillende mogelijkheden. Ga je voor een examen inclusief één van onze cursussen. Hebben we aantrekkelijke aanbiedingen.-
Online cursus Voorproefje, even een klein deeltje van onze online cursus bekijken? Bestel je een examenbasiscertificaat inclusief deze cursus dan zitten daar ook alle recente examenvragen bij. 
Video’s Alle (openbare) video’s over de marifonie op rij. Bevalt deze manier van studeren? Ga dan absoluut voor de videocursus marifonie. Deze is uiteraard inclusief examentrainingen en examen.
Cursusboek marifonie en Marcom-B Liever uit een boek leren. Bestel ons cursusboek inclusief alle examenvragen. Voor Marcom-B hebben we geen boek. Waarom? Lees het zelf maar.
incompany opleiding Vanaf 8 personen kunnen wij een cursus inclusief examen op locatie organiseren. Basiscertificaat/ Marcom-B / Marcom-A. Dan doen we niet alleen in Nederland en België zelfs op de Nederlandse Antillen.

Examens

Marifoon examens

-Marifoon- en Marcom examen leg je gewoon af bij ons. Wij zijn een van de weinige officiële instanties die alle soorten marifoon examens mogen afleggen. Meerdere keren per week mogelijk.  –

Gratis examentrainingen marifonie Bijna iedere pagina wordt afgesloten met een aantal recente examenvragen. Op deze manier kan je je niet alleen goed voorbereiden op het examen. Maar ook je kennis op peil houden.
Operationele vaardigheden Tijdens het marcom examen moet je ook daadwerkelijk het kustwachtcentrum in kennis stellen dat je in de problemen zit. Niet alleen een leuke, ook een heel nuttige cursus.
Geslaagd, wat nu? -Geslaagd voor het marifoon examen. Nu moet je geduld hebben.-
Wat kost een marifoon? Wat ben ik kwijt aan kosten? Aanschaf, examen, afgifte pasje, jaarlijkse kosten? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Berichten

Marifoon registratie buitenlanders Marifoonregistratie voor inwoners uit België en Duitsland aangescherpt. Je moet een band hebben met Nederland. Om hier de marifoon te registreren.
Marifoon gegevens zijn ze up-to-date? -Bij aanschaf van een tweedehands boot, zorg ervoor dat de ATIS- en MMSI nummers op jouw naam staan. Waarom? lees het hier.-

Toekomst

Digitale marifonie (dPMR) -dPMR. Digitale marifonie. De mogelijkheden zijn eindeloos. Autoriteiten kunnen niet alleen zien wie je bent echter ook waar je bent. Onmisbaar bij Smart Shipping. Toekomst of toekomstmuziek?-