Home » Marcom en marifonie

Marcom en marifonie

Wat is marcom en marifonie? Marifonie is de verzamelnaam voor de maritieme telefonie. Marifonie valt onder de noemer Marcom – de maritieme communicatie-. Onder marifonie valt uiteraard de “standaard” marifoon. Hiermee kan je andere schepen oproepen, de brug- en/of sluiswachter vragen of- en wanneer de brug en/of sluis open gaat. Maar dat niet alleen. Bij nood kan je ook het kustwachtcentrum in Den Helder alarmeren.
Het bereik van de “standaard” marifoon is maximaal 20 à 30 mijl. Dit komt al gauw op een kilometer of 40 rondstralend uit.

De VHF marifoon dankt zijn naam aan de manier waarop uitgezonden wordt. Namelijk de Very High Frequency. Dat is tussen de 30 en 300 MHz. Deze radiogolven hebben een golflengte van 1 tot 10 meter. Dat is vrijwel rechtlijnig. Alles wat jouw antenne “ziet” dat is je bereik. Dus hoe hoger je de antenne plaatst hoe verder het bereik, met een maximum van 20 à 30 mijl.

Marcom en Marifonie. Met je VHF marifoon is je bereik ongeveer 20 mijl.
Vaar je in het groene gebied dan heb je contact met het kustwachtcentrum in Den Helder

Maar ook de MF/HF marifoon valt onder marifonie. Met deze zendinstallatie is je bereik vele malen groter; tot wel 10.000 mijl. De MF/HF zend- en ontvanginstallatie kunt u, waar u ook ter wereld vaart, altijd een kustwachtcentrum bereiken.

Bereik MF/HF marifoon
Met de MF/HF marifoon is je bereik wel 10.000 kilometer

Ook de MF/HF marifoon dankt zijn naam aan de manier van uitzenden. Namelijk de midden en hoge frequenties. Deze radiogolven gaan niet rechtlijnig maar volgen het aardoppervlak. (zodra je gaat zenden in de MF stand). Je kunt ook zenden in de HF stand, dan worden de radiogolven gereflecteerd door de ionosfeer en is het bereik zomaar 10.000 kilometer.

Marifonie er zijn 3 certificaten

Afhankelijk welk certificaat je hebt behaald mag je bepaalde apparatuur aan boord aanschaffen en uiteraard gebruiken. Onze Marcom docent Jeroen vertelt je graag meer over marifonie en de verschillende maritieme communicatie apparatuur.

Kosten marifonie

Wat kost het gebruik van de marifoon? Het uitzenden en ontvangen is gratis. Je moet alleen een jaarlijkse bijdrage betalen voor het gebruik van de frequentieruimte. De jaarlijkse bijdragen voor 2019 is vastgesteld op 38 euro. Dit bedrag betaal je aan het Agentschap Telecom.

Nuttige links