Basiscertificaat marifonie

Basiscerificaat marifonie laten we bij het begin beginnen. Met dit certificaat mag je de marifoon bedienen. Sluis-, of brugwachter oproepen en uiteraard andere schepen oproepen

Basiscertificaat marifonie | binnenvaart

Onzin, dit is een veel gehoorde uitdrukking. Uiteraard is je vaargebied uitsluitend op de binnenwateren is je basiscertificaat voldoende. Echter mis je danwel een aantal handige opties. Vaar je op het Marker-, of IJsselmeer met goed zicht dan selecteer je marifoon kanaal 1. Dit is een duplex kanaal en kan je geen andere schepen oproepen. Dat kan echter wel met DSC Digital Selective Calling Maar dan moet je in het bezit zijn van Marcom-B.

Marifoon districten

Blijf je binnen de 12 mijl zone langs de kust heb jij gewoon contact met het kustwachtcentrum. Je ontvangt ook het weerbericht over de bepaalde gebieden. Rottum, Texel, IJmuiden, Hoek van Holland en Vlissingen

Marifoon districten ook te ontvangen met je VHF basiscertificaat marifonie

Alarmering standaard VHF marifoon

Ben je in het bezit van het basiscertificaat marifonie mag je de standaard VHF marifoon aanschaffingen gebruiken. Bij nood roep je de hulpdiensten op. Dit doe je op de binnenwateren op kanaa 10 mits je niet in een blokgebied vaart. p de ruimere wateren zoals Waddenzee, IJssel-, en Markermeer, Ooster-, en Westerschelde doe je de noodoproep op kanaal 16. Dan heb je namelijk direct contact met het kustwachtcentrum.

Wat is je positie?

Indiende op de binnenwateren 112 belt dan kunnen de hulpdiensten tegenwoordig wel je positie achterhalen. Het grote nadeel: alleen 112 weet dat jij in nood zit. Niet de schepen om je heen. Vaar jij langs de kust heb je al heel snel geen bereik meer met je GSM. Dan ben je afhankelijk van je marifoon en uiteraard je GPS. Indien jij niet weet waar je zit wordt het lastig voor de hulpdiensten om je te vinden. Bij gebruik van DSC wordt tegenwoordig direct je positie digitaal meegezonden.

Aanmelden basiscertificaat marifonie

Nuttige links