Home » Marcom en marifonie | De zendontvanger » Marcom-A | Het algemene marifonie certificaat

Marcom-A | Het algemene marifonie certificaat

Marcom A (A staat voor algemeen). Zo algemeen is het echter niet. Het is het meest uitgebreide marifoonexamen. Het Engelse Long Range Certificaat (LRC) gaat een stapje verder dan het Short range certificaat. Op dit moment geven we alleen Marcom-B cursussen. En nemen zelf het praktijkexamen (MB-P) af.

Met je Marcom-A certificaat (SOLAS/IMO approved) mag je ook de MF/HF maritieme zend/ontvanger bedienen. Met dit soort marifoon kun je vanuit alle zeegebieden (A1 t/m A4) een DSC distress en gesproken nooduitzending (mayday) versturen die door een kustwacht station wordt ontvangen. Ook kun je schip/schip (sociaal)verkeer plegen op de daartoe aangewezen frequenties.

Marcom-A waarom?

“Met mijn prepaid satelliettelefoon kan ik het thuisfront bereiken en/of de hulpdiensten alarmeren indien er wat misgaat”
Klink allemaal prachtig, maar komt op deze manier je Distress call wel aan bij het juiste kustwacht centrum? Is de overige scheepvaart direct op de hoogte? Wie komt je helpen als je 600 Nautische mijlen uit de kust bent, en hoe ga ik met reddingseenheden communiceren op deze grote afstand ?
In de Marcom A cursus leren ze je alle kneepjes om dit op de juiste en meest efficiënte manier te doen.

Ook solozeilers zitten af en toe om een praatje verlegen

Ook de stoere zeezeiler zit af en toe om een praatje verlegen. Alleen al om andere Nederlanders te horen. Ga voor de MF/HF marifoon. Op de VHF marifoon zijn kanalen 72 en 77 gereserveerd voor sociaal verkeer. Bij de MF/HF marifoon werk je niet met kanalen maar selecteer je de betreffende frequentie. Afhankelijk van het tijdstip van uitzenden (dag of nacht) zend je uit op een bepaalde frequentie. Bij nacht zend en ontvang je bijvoorbeeld op de 8 Mhz. (acht = nacht) band, en overdag op de 22 Mhz. Tijdens de cursus marcom-A leren ze je alles over de (nood)frequenties.

Marcom-A ook stoere zeezeilers zitten af en toe om een praatje verlegen

MF/HF marifoon

Tegenwoordig is dit een gecombineerde marifoon. Zet je de marifoon in de stand MF wordt er uitgezonden op de middengolf frequenties tussen de 300 Khz en 3 Mhz. Deze radiogolven buigen met het aardoppervlakte mee en hebben een bereik van pakweg 250 á 300 Nautische mijlen. In de HF (korte golf) 3 t/m 30 Mhz. worden de radiogolven gereflecteerd door de ionosfeer en hebben een bereik van wel 10.000 mijl. Deze MF/HF marifoon mag je niet in het A1 gebied (vlak onder de kust) gebruiken.

Nuttige links