Marcom-B of SRC

Marcom-B of SRC? Beide certificaten zijn wereldwijd erkend. Aangezien Marcom-B een Nederlands certificaat is, heeft deze onze voorkeur. Je kunt echter ook kiezen voor de Engelse optie Short Range Certificate. Maar waarom zou je dat doen? De kosten? Voor de kosten hoef je het niet te laten. Wat ook een bijkomend voordeel is van je Marcom-B certificaat? Met Marcom-B mag je aan boord alle satelliet GMDSS apparatuur aanschaffen en gebruiken die SOLAS approved zijn.

Marcom-B of SRC wat zijn de kosten

Wat de kosten voor het Marcom-B cursus inclusief examen zijn kunnen we namelijk kort over zijn. Vanaf 305 euro indien je reeds in het bezit van het basiscertificaat beschikt.
Ben je echter nog niet in het bezit van het basiscertificaat marifonie bedragen de cursus en examen kosten 325 euro. Deze bedragen zijn namelijk inclusief examenkosten. Ga je voor de optionele praktijktraining komt er nog 125 euro bij.

Wat de kosten zijn voor het Short Range Certificate? Dat is variabel, In de eerste plaats de cursuskosten. Daarnaast krijg je te maken met de examen- en erkenningskosten. De examenkosten draag je af aan de Engelse RYA en worden afgerekend in Ponden. De erkenningskosten voor een buitenlands bedieningscertificaat draag je af het Agentschap Telecom en bedragen ongeveer 90 euro.
De kosten voor het SRC certificaat inclusief examens liggen ergens tussen 330 en 430 euro. Afhankelijk of je voor zelfstudie of dagcursus kiest.


Voor je Marcom-b certificaat moet je echter twee examens afleggen. Een theorie- en een praktijkexamen. Het praktijk examen gaat onder andere over de operationele vaardigheden. Dan gaan we ook daadwerkelijk met het kustwachtcentrum communiceren.
Bij het Marcom-B examen zijn de cursuskosten namelijk inclusief de kosten voor alle examens.

Marcom-B of SRC de verschillen

  Marcom-B SRC
VHF Marifoon ja ja
DSC marifoon ja ja
AIS ja ja
EPIRB ja ja
SART ja ja
Inmarsat-C / Fleet ja nee
Marcom B of SRC? Met Marcom B mag je ook Inmarsat C of fleet aanschaffen.

Met inmarsat heb je in het hele gebied tussen de kreeft- en Steenbokskeerkring namelijk direct contact met het Friese grondstation It Greate Ear in Burum. Zit je in nood of je hebt medische hulp nodig, stuur je vanaf de oceaan een bericht eerst via de satellieten naar Burum. En wordt dat bericht vervolgens direct doorgestuurd naar het kustwachtcentrum in Den Helder.

Marcom-B of SRC moeilijkheidsgraad

In de periode juni 2018 / juni 2019 is 98,6 % in een keer geslaagd voor het Marcom-B cerificaat. Kortom moeilijk? Nee, je moet er weliswaar wel even je aandacht aan besteden maar het is goed te doen. Het is bovendien een belangrijk veiligheidscertificaat.

Maar waarom zou je voor een Engelse variant gaan? Er is namelijk nog een reden. Het Engelse RYA vaarbewijs werd tot medio 2018 immers gewoon geaccepteerd in Nederland.
Echter op dit moment is het zo, wil je als Nederlander varen met een vaarbewijsplichtige boot, moet je in het bezit zijn van een Nederlands vaarbewijs.

Handige links