Home » Marcom en marifonie » SART |Search and Rescue, de redding is nabij

SART |Search and Rescue, de redding is nabij

SART de Search and Rescue Transponder. We slaan eerst alarm met de VHF of MF/HF marifoon. Vervolgens activeer je de EPIRB. Nu weet iedereen dat je in nood zit en ook waar je bent. In een ideaal scenario. Raak je in nood is het meestal windkracht 6 of hoger. Vaar je op de Noordzee of een van de oceanen heb je al gauw golven van 3 meter of (veel) hoger. Opwaaiend schuim. Ook al is je positie bekend ben je nog steeds moeilijk te vinden. De SART zend een signaal uit zodat de redding troepen je kunnen uitpeilen.

binnenkort meer

AIS-SART (Automatic Identification System Search And Rescue Transmitter)
Uiterlijk zie je geen verschil tussen de SART en de AIS-SART maar de werking is compleet anders.
De SART is een transponder terwijl de AIS-SART een transmitter is.
De AIS-SART is een baken met ingebouwde GPS en zendt iedere minuut namelijk een signaal, inclusief zijn positie, uit op de VHF kanalen.
Dit is om de plaatsbepaling bij een calamiteit voor onder andere hulpverleners te bespoedigen.
De identificatie die gebruikt wordt door een AIS-SART is een ID-nummer waarvan de eerste 3 cijfers altijd beginnen met 970.
De AIS-SART moet na activeren in staat zijn binnen 1 minuut te gaan uitzenden met een ‘reporting interval’ van minder dan 1 minuut. Tevens dient een geactiveerde AIS-SART in een groepsreddingsmiddel elke 4 minuten het bericht: SART ACTIVE uit te zenden.
Op een elektronische kaart is de AIS SART zichtbaar als een rode cirkel met een rood kruis