Home » VHF marifoon | Uitleg en bediening

VHF marifoon | Uitleg en bediening

De standaard VHF marifoon is een geavanceerd communicatie middel. Echter niet alle functies mag en kan je gebruiken met het basiscertificaat.

VHF marifoon wat mag wel/niet

VHF Marifoon

Uiteraard mag je de marifoon gewoon bedienen met je basiscertificaat. Ook indien je afgemeerd in de haven ligt. (veel gestelde examenvraag)

Wat mag niet met je basiscertificaat:

  • DW – dual watch- dat is het min of meer tegelijk uitluisteren van meerdere kanalen.
  • H/L – hoog en laag vermogen- Met deze functie kan je zelf het zendbereik wijzigen.
  • DSC -Digital Selective Calling- Met deze functie kan je digitale berichten sturen naar een schip (of schepen) of kustwachtcentum.

Ben je alleen in het bezit van het basiscertificaat mag je de marifoon bedienen met de ”kale” opties en moet je de ATIS-code inprogrameren. Wil je gebruik maken van de “extra” opties moet je ook het MMSI nummer programmeren. Zonder dit MMSI nummer zijn deze opties namelijk niet beschikbaar. Besluit je ook om het MMSI nummer in te programmeren moet je in het bezit zijn van Marcom-B of SRC.

Hand marifoon of handheld marifoon

Voor schepen tot 20 meter lengte mag je in plaats van een vaste- een handheld marifoon gebruiken. Uiteraard mag je ook beide marifoons gebruiken. Dit moet je melden aan het agentschap Telecom en komt ook op je registratiebewijs te staan. Voor de hand marifoon gelden dezelfde eisen als voor de vaste VHF zendinstallatie.

ATIS-code en MMSI nummer

Om een marifoon te mogen gebruiken moet je deze eerst registreren bij het Agentschap Telecom. Het makkelijkste gaat dat met je DigiD (uiteraard kan dat ook schriftelijk).

Zodra je ingelogd bent zie je je naam staan en welk certificaat je hebt (basis, Marcom A of B).
Vervolgens geef je de naam, kleur en afmetingen van je boot op en ontvang je direct je radio roepnaam met bijbehorende ATIS-code.
Deze 9 cijferige code moet je in de marifoon inprogrameren (of laten inprogrameren).

Zodra je gaat zenden en laat de spreeksleutel los, wordt er digitaal een aantal kleine piepjes meegezonden. Sluiswachters en de diverse haven autoriteiten hebben een decoder en kunnen daarop jouw uitgezonden radio roepnaam aflezen.
Meer over de uitleg van de ATIS-code zie:

MMSI nummer

Het MMSI Maritieme Mobile Service Identiteit nummer is een internationaal nummer.
Dit nummer heb je onder andere nodig voor: DSC, EPIRB, SART en AIS.

Heb je AIS class A of B dan heb je ook het MMSI nummer nodig. Echter dit nummer mag je met je basiscertificaat alleen in je AIS programmeren en niet in je Marifoon.