Home » Handmarifoon of handheld marifoon

Handmarifoon of handheld marifoon

Handheld marifoon of in goed Nederlands, handmarifoon, mag voor de pleziervaart gewoon gebruikt worden. Mits je in het bezit bent van het basiscertificaat marifonie. Er wordt echter wel onderscheid gemaakt in het gebruik van de handmarifoon tussen pleziervaart en beroepsvaart.

Handheld marifoon voor de pleziervaart

Voor je op de binnenwateren dan mag je in plaats van een “vaste marifoon” een handmarifoon aanschaffen. Mits uitgerust met de kanalen uit de Baselovereenkomst. Dat wil zeggen, dezelfde kanalen die ook in de “vaste marifoon” staan. Je mag volgens het handboek marifonie ook gebruik maken van deze marifoon kanalen. Uiteraard alleen waar ze voor ze zijn bedoeld.

Handmarifoon of handheld marifoon

Handmarifoon voor de beroepsvaart of schepen langer dan 20 meter

Je vaart op een groot schip (langer dan 20 meter) en je maakt gebruik van de VHF portofoon. Dan zal je deze voornamelijk gebruiken voor communicatie aan boord van je eigen schip bij het af- en ontmeren. (Intraship-verkeer kanaal 15 of 17). Uiteraard mag je de andere kanalen gebruiken voor het doel waarvoor ze bedoeld zijn. Maar vanwege het geringe bereik, denk aan een kilometer of 5, zal de overige communicatie voornamelijk met de vaste marifoon gaan. Dus de schipper van een groot schip heeft naast de handheld marifoon minimaal één vaste marifoon. Ook de portofoons die gebruikt worden op de binnenwateren moeten voorzien zijn van ATIS.

GMDSS-portofoon

De portofoons op zeegaande jachten mogen maximaal dezelfde kanalen hebben die zijn toegestaan in de marifoon. Besluit je om gebruik te maken van de speciale GMDSS-portofoon, die zijn herkenbaar aan de geel/oranje markering, dan moet je minimaal in het bezit zijn van Marcom-B.

Voor- en nadelen handheld marifoon

Voordeel:

  • Klein en compact makkelijk meenemen van boord
  • Heb je een binnen- en buitenbesturing neem je de handheld mee naar de stuurstand.

Nadeel:

  • Het zendbereik. Bij een laaggeplaatste antenne zoals bij de portofoon is het zendbereik aanzienlijk kleiner dan bij een vast opgestelde VHF-installatie.
  • De oplaadbare batterij van een portofoon moet regelmatig opgeladen worden.

Toets handheld marifoon

Heb je de tekst doorgenomen en de video bekeken? Dan moet je ook deze tien willekeurige examenvragen over dit onderwerp moeiteloos kunnen oplossen. Doe je best.

Dit heeft misschien ook je aandacht?