Home » Marifoonexamen 2023 | Bijna wekelijks

Marifoonexamen 2023 | Bijna wekelijks

Marifoonexamen. Bijna dagelijks kan je in 2023 het examen voor het marifoonbewijs of marifoon certificaat bij het CBR af leggen. Vaarschool Albatros is aangesteld als examinerende instantie voor het praktijkexamen voor Marcom-B. Vandaar dat je (bijna) iedere week in Hoorn op ons hoofdkantoor, in een ontspannen sfeer het examen voor het marifoonpraktijkexamen (MB-P) kunt afleggen*. En is het examen basiscertificaat moeilijk? Daar kunnen we kort over zijn. Moeilijk, nee. Maar onderschat het niet. Ga absoluut examentrainingen maken.

*Vanaf 1 juli 2023 worden alle marifoon theorie-examens afgenomen door het CBR.

Marifoon examen

Kosten en leeftijden

Het marifoon examen kost 77 euro (tarief 2023). Daarbij komt nog eenmalig afgifte pasje (het bedieningscertificaat). Dit betaal je aan Agentschap Telecom nadat je geslaagd bent. Het bedieningscertificaat is levenslang geldig. Vanaf 11 jarige leeftijd mag je het examen doen, je certificaat krijg je pas zodra je 16 jaar bent.

Datums en direct reserveren

Overige Marcom examens

De Marcom-B praktijkexamens (MB-P) worden eenmaal per 14 dagen afgenomen. Je kunt ervoor kiezen om eerst het basiscertificaat te halen en op een later tijdstip door te gaan voor het Marcom-B examen. Ook is het wellicht een optie om beide theorie-examens in één keer af te leggen. Scheelt je behoorlijk in reistijden en kosten. En mits je voor beide onderdelen goed bent voorbereid, heb je een even grote kans van slagen.

Besluit je om direct voor het Marcom-A examen te gaan, dan heeft het geen toegevoegde waarde om eerst het basiscertificaat te halen. Voor Marcom-A krijg je namelijk geen vrijstellingen. Je moet weer vanaf het begin beginnen.

Nuttige links