Home » Marifoonexamen 2024 | Bijna wekelijks » Operationele vaardigheden

Operationele vaardigheden

Operationele vaardigheden wat houdt dat in. Tijdens het marifoon examen basiscertificaat hoef je niet de sluis en/of brugwachter op te roepen. Het is een theoretisch examen. Wil je dat wel eens in het echt uitproberen? In ons kantoor in Hoorn staat een complete proefopstelling waar je je tijdens de optionele praktijktraining marifonie / GMDSS naar hartenlust kunt uitleven.

Operationele vaardigheden verplicht bij Marcom A/B

Tijdens het Marcom examen moet je de marifoon gebruiken met alle daarbij behorende procedures. Echter gaan we niet de sluis- en/of brugwachter aanroepen. Tijdens het praktijk examen gaat de examinator vertellen dat je in nood zit en met welk onheil je te maken hebt. We slaan eerst alarm met de DSC knop. Vervolgens gaan we het betreffende kustwachtcentrum oproepen en melden wij dat we in fikse problemen zitten en onmiddellijk hulp nodig hebben. De situatie is onhoudbaar en we worden geadviseerd om ons gereed te maken om ons met het reddingsvlot in veiligheid te brengen. We moeten de EPIRB en SART activeren. En vervolgens moet je aan de examinator uitleggen wat er gebeurd is en hoe je de gevraagde hulp kan ontvangen en van wie?

Communicatie Engels of Nederlands

Bij maritieme communicatie wordt er gebruik gemaakt van Standard marine communication phrases. Dit zijn Engelse basiszinnen die de maritieme communicatie duidelijker en eenvoudiger te maken. Tijdens het theorie examen krijg je vijf vragen waarin je text of woorden moet vertalen in het Engels of Nederlands. De meeste vragen staan in ons bestand en kan je wel beantwoorden.

Tijdens het praktijkexamen operationele vaardigheden gaat de communicatie in het Engels of Nederlands uiteraard afhankelijk waar je onderweg in de problemen bent geraakt. Gebeurt het onheil in de Nederlandse territoriale wateren. Dan roep je de Nederlandse kustwachtcentrum op en dat doe je gewoon in het Nederlands.

We maken er geen cursus Engelse taal van. Heb je moeite met de Engelse taal. Geef het even voor het examen door aan de examinator en waarschijnlijk raak je vlak voor de kust van IJmuiden in de problemen.

Dit heeft ook misschien je aandacht