Simplex en duplex

Simplex en duplex kanalen. Zonder deze uitvinding zou het marifoonverkeer een chaos worden. Neem kanaal 1 centralemeldpost IJsselmeer. Simplex of Duplex?

Simplex of duplex korte uitleg

Op een simplex marifoonkanaal wordt er een frequentie gebruikt voor zowel zenden als ontvangen. Ben je klaar met je gesprek zeg je “over” en laat je de spreeksleutel los zodat iemand anders kan gaan zenden op dezelfde frequentie. Bij een duplex marifoonkanaal worden twee frequenties gebruikt. Een om te zenden en een om te ontvangen. Op deze manier kan je elkaar in de rede vallen.

Centralemeldpost IJsselmeer. Duplex kanaal

Als je er goed over nadenkt is het logisch. Kanaal 1 is een informatie kanaal waar je ieder uur het weerbericht, golfhoogte, watertemperatuur et cetra te horen krijgt. Maar dat niet alleen, je kunt ook advies vragen over stremmingen en dat soort zaken. Indien wij gaan zenden ontvangt alleen de centralemeldpost het bericht. Schepen om je heen niet. Zend het centralemeldpost een bericht uit. Dan ontvangt iedereen dat bericht.

Zonder duplex kanalen wordt het een rommeltje

Stel jij vaart op het IJsselmeer en je roept een ander schip op kanaal 1 op zou dat een simplex kanaal zijn. Dan hoort iedereen dat bericht en sneeuwt het centrale meldpost onder. Vandaar dat er duplex kanalen zijn ingesteld. Kan ik dan geen contact maken met andere schepen. Jazeker via DSC dan kan je ook een zogenaamde groepsapp aanmaken. Zodat je selectief bepaalde schepen kan bereiken.

Toets simplex en duplex

Simplex en duplex. Lastig onderwerp he. Tijdens het examen gaan deze vragen ook vaak fout. Heb jij het youtube filmpje afgekeken? Nu wordt het gelijk een stuk duidelijker. Wedden dat je de meeste vragen goed beantwoord.