Simplex en duplex kanalen

Simplex en duplex kanalen. Zonder deze uitvinding zou het marifoonverkeer een chaos worden. Neem kanaal 1 centrale meldpost IJsselmeer. Simplex of Duplex?

Simplex of duplex korte uitleg

Op een simplex marifoonkanaal wordt er één frequentie gebruikt voor zowel zenden als ontvangen. Ben je klaar met je gesprek zeg je “over” en laat je de spreeksleutel los zodat iemand anders kan gaan zenden op dezelfde frequentie. Bij een duplex marifoonkanaal worden twee frequenties gebruikt. Eén om te zenden en één om te ontvangen. Op deze manier kan je elkaar in de rede vallen.

Centrale meldpost IJsselmeer. Duplex kanaal

Als je er goed over nadenkt is het logisch. Kanaal 1 is een informatiekanaal waar je ieder uur het weerbericht, golfhoogte, watertemperatuur et cetera te horen krijgt. Maar dat niet alleen, je kunt ook advies vragen over stremmingen en dat soort zaken. Indien wij gaan zenden ontvangt alleen de centrale meldpost het bericht. Schepen om je heen niet. Zendt het centrale meldpost een bericht uit. Dan ontvangt iedereen dat bericht.

Simplex kanalen creëren uit een duplex kanaal

Op de allernieuwste marifoons en portofoons zijn er een beperkt aantal kanalen beschikbaar die je kan selecteren als duplex- of simplex kanaal. Uiteraard wordt daar tijdens de marifoonexamens tegenwoordig een examenvraag over gesteld. Meer over dit onderwerp zie: marifoon kanalen

Zonder duplex kanalen wordt het een rommeltje

Stel jij vaart op het IJsselmeer en je roept een ander schip op kanaal 1 op zou dat een simplex kanaal zijn. Dan hoort iedereen dat bericht en sneeuwt de centrale meldpost onder. Vandaar dat er duplex kanalen zijn ingesteld. Kan ik dan geen contact maken met andere schepen. Jazeker via DSC dan kan je ook een zogenaamde groepsapp aanmaken. Zodat je selectief bepaalde schepen kan bereiken.

Toets simplex en duplex

Simplex en duplex. Lastig onderwerp hè. Tijdens het examen gaan deze vragen ook vaak fout. Heb jij het youtube filmpje afgekeken? Nu wordt het gelijk een stuk duidelijker. Wedden dat je de meeste vragen goed beantwoordt.

Nuttige links