Home » Laatste ontwikkelingen over marifonie | Nieuws » Zijn je marifoon gegevens up-to-date?

Zijn je marifoon gegevens up-to-date?

Marifoon gegevens controleren of opzoeken. Jaarlijks ontvang je van Agentschap Telecom een herinnering van je inschrijving in het register. Op deze manier weet je dat je marifoon gegevens actueel zijn. Deze herinnering is tevens een aankondiging dat je de jaarlijkse bijdragen weer moet betalen. Geen herinnering ontvangen? Check even je gegevens.

Marifoon gegevens

Bij verkoop boot, meldt dat aan het Agentschap Telecom.

De ATIS-code en eventueel je MMSI nummer heb je in de marifoon ingeprogrammeerd. Bij verkoop van de boot log je in het register met je Digid. Hier kun je je marifoongegevens registreren, opzoeken, inzien, wijzigen, aanpassen et cetera. Bij verkoop meld je de registratie met je identificatiegegevens af. Agentschap Telecom houdt deze nummers nog ongeveer 3 maanden in quarantaine. De nieuwe koper heeft dan de tijd om de marifoon met bijbehorende nummers op zijn of haar naam over te zetten.

Aankoop nieuwe (gebruikte) boot.

We gaan ervan uit dat de vorige eigenaar zich op de juiste manier heeft afgemeld. Jij bent ondertussen in het bezit van de juiste marifoonpapieren. Je logt in op het gebruikersregister bij het Agentschap Telecom. Klik op “Nieuwe zaak” en vervolgens op “overnemen registratie”. Hier vul je de roepnaam/callsign van de “oude” registratie in en vervolgens staan het ATIS- en eventuele MMSI nummers op jouw naam. Let op, deze manier van registreren werkt alleen als je nog binnen de drie maanden bent. Of uiteraard na 3 maanden indien de marifoonnummers nog niet aan iemand anders vergeven zijn.

Tot zover gaat het goed. Wat kan er misgaan?

Je bent te laat en de registratie/identificatie gegevens zijn reeds vergeven. De marifoon werkt gewoon en blijft ook werken. Ga je deze echter gebruiken met de oude reeds aanwezige (ingeprogrammeerde) geregistreerde gegevens van een ander ben je strafbaar. ATIS & MMSI nummers zelf wijzigen kan soms ook niet, raadpleeg hiervoor de handleiding. Uiteraard kun je dit wel door een gespecialiseerd bedrijf laten doen.
Wat kan er nog meer misgaan? Jij koopt een gebruikte boot, en deze boot geef je gelijk een nieuwe naam. (en je laat de reeds ingeprogrammeerde nummers erin staan?) De marifoon, EPIRB en SART werken prima en je bent ook van plan deze te gebruiken.

EPIRB

De vorige eigenaar koopt ook een andere boot en laat zijn eigen bestaande nummers in de nieuwe marifoon, EPIRB en SART plaatsen. Op dit moment zijn er dus twee marifoons met dezelfde ATIS en MMSI nummers. Bij het aanroepen van de sluis en of brug is er niets aan de hand.
Opsporingsambtenaren van onder andere het Agentschap Telecom kunnen je echter wel op afstand bekeuren (250 euro). Die horen namelijk dat jouw roepnaam en meegezonden ATIS-code niet corresponderen. Recent is daar een binnenvaartschipper voor bekeurd.

Nu zit je in nood en maakt gebruik van de EPIRB

Dan wordt het een ander verhaal. De marifoon gevens staan nu niet op jouw naam. Zodra de EPIRB geactiveerd wordt, gaat deze zenden en zendt het MMSI nummer inclusief GPS positie uit. Dit signaal wordt via de COSPAS-SARSAT/MEOSAR satellieten verzonden naar een MCC (Mission Controle Centre) in Toulouse (Frankrijk). Dit noodbericht wordt onmiddellijk doorgezonden naar het kustwachtcentrum in Den Helder. Voordat het kustwachtcentrum groot alarm slaat (75% van de gevallen gaat het namelijk om een vals alarm). Wordt eerst telefonisch contact gezocht met het thuisfront. De verbaasde eigenaar meldt dat deze helemaal niet aan boord zit en de boot gewoon in de haven ligt. De kans dat de hulptroepen in actie komen is niet zo groot.

MMSI nummer opzoeken

In het menu van de marifoon kan je de ATIS en MMSI nummers controleren of opzoeken. Ook kan je een verkeerspost aanroepen met het verzoek om je ATIS-code uit te lezen. De meeste verkeersposten en grotere sluizen hebben namelijk een decoder waarmee ze aan je ATIS-code je bijbehorende roepnaam kunnen aflezen.

Schepen zoeken op naam of MMSI nummer

Wil je weten wat de scheepsnaam, radio-roepnaam of MMSI nummer van een schip is? Onderaan deze pagina vind je een handige tool waarmee je schepen kunt zoeken op naam.

Zijn je GMDSS en of Callsign gegevens up-to-date?

Zorg ervoor dat je geregistreerde marifoongegevens zoals roepnaam, scheepsnaam, ATIS-code en MMSI nummer bij het ITU (Internationale Telecommunicatie-unie) actueel zijn. Alle reddingsstations maken namelijk gebruik van deze database. Registreren c.q. wijzigen doe je bij het Agentschap Telecom (voor Belgie is dat het BIPT).
Controleer of je MMSI nummer en of je callsign up-to-date is.

Interessante links

Alles over ATIS-code en het het MMSI nummer