Home » Laatste ontwikkelingen over marifonie | Nieuws » Marifoon registratie Belgen en Duitsers aangescherpt

Marifoon registratie Belgen en Duitsers aangescherpt

Voor 1 juli 2019 kon je gewoon als Belg, Duitser of Fransoos je marifoon laten registreren in Nederland. Enige voorwaarde, je moest beschikken over een (tijdelijke) ligplaats in Nederland en uiteraard in het bezit van een marifoon certificaat.

Woon je niet in Nederland en je wilt je marifoon hier laten registreren gaat er het een en ander veranderen. Sinds 1 juli 2019 is namelijk de regeling van frequentie ruimte met meldingsplicht is aangepast.

Heb je geen band met Nederland kan je vanaf nu je marifoon niet meer laten registreren via het Agentschap Telecom.
Dat moet je tegenwoordig doen in het land waar je woont.
Tenzij je schip in Nederland teboekgesteld is via het kadaster. Of je hebt een bedrijf of nevenbedrijf in Nederland dan is het wel mogelijk.

Voorheen, indien je kon aantonen dat je een ligplaats in Nederland had, kon je de marifoon gewoon laten registreren. Dus ook Duitse en Belgische schepen konden gewoon de marifoon gebruiken met het Callsign beginnende met een Pxxx.
Ook kreeg je ook een Nederlandse roepnaam (Callsign) en bijbehorende ATIS-code. In het radioverkeer was je dan gewoon een Nederlands schip.

Wat gebeurt er met de bestaande registraties?

Volgens de website van de overheid kan de minister de registratie doorhalen indien niet wordt voldaan bovenstaande eisen.
Dat betekent dat de bestaande geregistreerde boten gewoon hun radio roepnaam kunnen behouden. Mits je de jaarlijkse bijdrage niet betaalt aan het Agentschap Telecom of boot verkoopt of vergunning gaat aanpassen kan dat voor problemen zorgen.

Registreren marifoon
Nieuwe registratie marifoon- Nieuwe ATIS-code

Kan ik nog wel mijn marifooncertificaat in Nederland halen?

Jazeker ook als Belg of Nederlandssprekende Duitser kan je gewoon je bedieningscertificaat in Nederland halen. De registratie doe je dan in je thuisland. Bij het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) voor de Belgen.