Home » Marifoonkanalen en frequenties | werking, welk kanaal? » Blokkanalen uitleg en betekenis

Blokkanalen uitleg en betekenis

Blokkanalen wat zijn dat en waarom? Het standaard marifoonkanaal voor de binnenvaart is kanaal 10. Echter vaar je in een blokgebied selecteer je het betreffende blokkanaal.

Blokkanalen waarom?

In Nederland met het drukke scheepvaart- en bijbehorende marifoonverkeer, wordt het lastig zodra iedereen hetzelfde kanaal gebruikt. Stel, je vaart op de Waal tussen Zaltbommel en Ophemert en je zit in de problemen dan roep je dat op het betreffende kanaal. Schepen die dan op de Maas varen horen echter ook deze oproep. Vandaar dat er in een bepaald gebied een blokkanaal is ingesteld. Zit je echter in nood dan doe je de noodoproep ook op het betreffende blokkanaal. Andere schepen en verkeersposten luisteren ook dat kanaal uit. Op deze manier bereik je iedereen met een marifoon aan boord die bij jou in de buurt vaart.

Hoe weet ik wat het blokkanaal is?

Blokkanaal op de oever en in de kaart kan je het betreffende kanaal aflezen.

Op de oever zie je een wit bord met rode rand en de letters VHF met het kanaal nummer. Ook op de waterkaart zie je dat bord staan. Heb jij een VHF marifoon aan boord is het verplicht om het betreffende kanaal te selecteren. Ben je uit dat blokgebied dan schakel je de marifoon weer op kanaal 10. (Het blauwe VHF bord is voor nautische informatie)

Sluizen en bruggen

Ook de groter sluizen en bruggen werken met blokkanalen namelijk; kanalen 18, 20 en 22. Stel je vaart in een blokgebied (bijvoorbeeld kanaal 4) en je komt een sluizencomplex tegen. Bij de sluis staat het bord VHF 18. Dan selecteer je kanaal 18 en je roept op de juiste manier de sluiswachter op met het verzoek dat je wilt schutten. Bij het uitvaren van de sluis selecteer je weer het blokkanaal (in ons voorbeeld kanaal 4). De volgende brug of sluis werkt op VHF kanaal 20 of 22. Zodoende wordt het marifoonverkeer gescheiden en heeft niemand last van elkaar.

Toets blokkanalen

Blokkanalen marifonie. Op deze pagina gaan we je meer vertellen over de blokkanalen. Aan het einde van de pagina kan je een aantal recente examenvragen maken die gesteld worden tijdens het examen basiscertificaat marifonie.

Let erop dit zijn niet alle examenvragen over dit onderwerp. Het is slechts een greep uit de bestaande vragen.

Nuttige links