Home » Geslaagd voor het marifoon examen | Wat nu?

Geslaagd voor het marifoon examen | Wat nu?

Van harte gefeliciteerd.

Geslaagd voor het marifoon examen, wat nu?
Geslaagd voor het marifoon examen, nu moet je geduld hebben.

Geslaagd, wat nu

Nu moet je geduld hebben. Binnen 24 uur na het examen worden de uitslagen via een beveiligde verbinding naar het Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) gemaild.
Vervolgens vul je jouw gegevens in op de site van het RDI in Groningen (klik op de button). En stuur je het bewijs dat je geslaagd bent + pasfoto naar Groningen. Vervolgens ontvang je na ongeveer 6 tot maximaal 8 weken het bedieningscertificaat van het RDI.

Vanaf 1 juli 2024 kun je na het slagen voor het examen het bedieningscertificaat voor het basiscertificaat aanvragen bij het CBR. Per 1 september geldt dit ook voor de bedieningscertificaten voor het Marcom-B en het Marcom-A. Slaag je in mei of juni dan zou je het bedieningscertificaat waarschijnlijk beter bij het CBR kunnen aanvragen vanwege de wachttijd bij het RDI. 

Aanvraag formulier bedienings certificaat

Ik ben geslaagd voor mijn marifoonexamen, en nu? Hoe roep ik nu daadwerkelijk een brugwachter op?

Het marifoonexamen (basiscertificaat) is een puur theoretisch examen. Je leert alles over noodsituaties, calamiteiten en dergelijke maar een ander schip oproepen, of je melden bij de sluis wordt niet behandeld en/of geëxamineerd. Toegegeven, de eerste keer dat je de brugwachter oproept is best wel een beetje “eng”. Heb je het eenmaal een paar keer gedaan dan wordt het oproepen via de marifoon steeds minder “eng”. Wil jij meer praktische ervaring opdoen met de marifoon? Volg de praktijktraining basiscertificaat marifonie. Een leuke leerzame praktijktraining bij ons op kantoor in Hoorn. Tip! Kom gewoon langs met de boot. Ons kantoor ligt pal aan de oude binnenhaven.

Mag ik ondertussen de marifoon gebruiken?

Nee, dat mag niet. Je hebt immers nog geen bedieningscertificaat.
Kan ik dan ook een bekeuring krijgen? Ja absoluut, geef wel even aan dat je geslaagd bent voor je examen. En print in dat geval het bewijs van het CBR uit. Misschien krijg je clementie! Zodra je geslaagd bent krijg je het bedieningscertificaat altijd, na betaling van de leges kosten. (90 euro tarief 2024).
Je hoeft namelijk geen medische verklaring in te vullen. Dus eenmaal geslaagd ontvang je het bedieningscertificaat altijd. Wel binnen 5 jaar aanvragen. Anders verloopt het!

Krijg ik ook een tijdelijk ATIS en/of MMSI nummer

Nee, je krijgt geen nummers. Ook bestaat er geen mogelijkheid om het proces te versnellen.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn marifoon certificaat heb?

Reken in het ongunstige geval op tien weken na je examen.
Nu kan je pas de ATIS code en het MMSI nummer aanvragen. Heb je eenmaal het bedieningscertificaat dan blijft deze levenslang geldig. Je hoeft deze niet meer te verlengen.

Plan op tijd je marifoonexamen

Ga je op vakantie of heb je een boot gekocht met een marifoon aan boord?
Plan tijdig het examen. Op deze manier kan je de marifoon gegevens van de “oude eigenaar” op jouw naam laten zetten. In dit geval hoef je de nummers niet te (laten) veranderen. Meer over dit onderwerp

Dit heeft misschien ook je aandacht