Home » Geslaagd voor het marifoon examen | Wat nu?

Geslaagd voor het marifoon examen | Wat nu?

Heb je volgens de voorlopige uitslag je marifoon of Marcom-B examen gehaald? En ben je de eerstvolgende werkdag NIET door één van onze medewerkers gebeld? Dan gaan we er van uit dat je geslaagd bent voor je marifooncertificaat.
Van harte gefeliciteerd.

Geslaagd voor het marifoon examen, wat nu?
Geslaagd voor het marifoon examen, nu moet je geduld hebben.

Geslaagd, wat nu

Nu moet je geduld hebben. Binnen 24 uur na het examen worden de uitslagen via een beveiligde verbinding naar het Agentschap Telecom gemaild.
Na maximaal drie á vier weken krijgen wij vervolgens het sein dat we de certificaten mogen versturen. Vervolgens vul je jouw gegevens in op de site van het Agentschap Telecom in Groningen (klik op de button). En stuur je het bewijs dat je geslaagd bent + pasfoto naar Groningen. Vervolgens ontvang je na ongeveer 6 tot maximaal 8 weken het bedieningscertificaat van Agentschap Telecom.

Aanvraag formulier bedienings certificaat

Ik ben geslaagd voor mijn marifoonexamen, en nu? Hoe roep ik nu daadwerkelijk een brugwachter op?

Het marifoonexamen (basiscertificaat) is een puur theoretisch examen. Je leert alles over noodsituaties, calamiteiten en dergelijke maar een ander schip oproepen, of je melden bij de sluis wordt niet behandeld en/of geëxamineerd. Toegegeven, de eerste keer dat je de brugwachter oproept is best wel een beetje “eng”. Heb je het eenmaal een paar keer gedaan dan wordt het oproepen via de marifoon steeds minder “eng”. Wil jij meer praktische ervaring opdoen met de marifoon? Volg de praktijktraining basiscertificaat marifonie. Een leuke leerzame praktijktraining bij ons op kantoor in Hoorn. Tip! Kom gewoon langs met de boot. Ons kantoor ligt pal aan de oude binnenhaven.

Mag ik ondertussen de marifoon gebruiken?

Nee, dat mag niet. Je hebt immers nog geen bedieningscertificaat.
Kan ik dan ook een bekeuring krijgen? Ja absoluut, geef wel even aan dat je geslaagd bent voor je examen. Vervolgens kunnen wij dan bevestigen dat je ook inderdaad met succes het examen hebt afgelegd. Misschien krijg je clementie! Zodra je geslaagd bent krijg je het bedieningscertificaat altijd, na betaling van de leges kosten. (90 euro tarief 2023).
Je hoeft namelijk geen medische verklaring in te vullen. Dus eenmaal geslaagd ontvang je het bedieningscertificaat altijd. Wel binnen 5 jaar aanvragen. Anders verloopt het!

Tijdelijk vakantie certificaat basiscertificaat marifonie

Ga je binnen die tijd naar het buitenland (op vakantie)? Dan kunnen wij een soort “vakantiecertificaat” voor je aanmaken*. Doe je alleen het losse examen bij ons (zonder cursus), dan rekenen wij 15 euro voor het “vakantiecertificaat” .
Heb je ook een cursus en/of examentrainingen bij ons afgenomen ontvang je het tijdelijke “vakantiecertificaat” gratis.
Dit tijdelijke Engelstalige certificaat heeft officieel geen waarde. Echter in de meeste vakantielanden kan je dan aantonen dat je geslaagd bent. In dat geval kunnen ze contact opnemen met Vaarschool Albatros, dan gaan wij ons best doen om de autoriteiten te overtuigen dat je geslaagd bent. In sommige gevallen kom je daar dan mee weg. 

*Een vakantiecertificaat maken wij aan voor het basiscertificaat marifonie, omdat je in de meeste vakantielanden een boot huurt waar je alleen het basiscertificaat voor nodig hebt. Voor het Marcom B gebruik je andere apparatuur en hiervoor maken wij geen “vakantiecertificaat” aan. Je zult in dit geval moeten wachten tot je het bedieningscertificaat hebt ontvangen van Agentschap Telecom. 

Tip: log af en toe in op de website van Agentschap Telecom met je DigiD: www.mijn.agentschaptelecom.nl Hier zul je informatie over jouw account en/of registraties in de meeste gevallen eerder zien staan dan via de post.

Krijg ik ook een tijdelijk ATIS en/of MMSI nummer

Nee, je krijgt geen nummers. Ook bestaat er geen mogelijkheid om het proces te versnellen.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn marifoon certificaat heb?

Reken in het ongunstige geval op tien weken na je examen.
Wij sturen direct de resultaten door naar het Agentschap Telecom.
Vervolgens duurt het maximaal acht weken voordat wij de certificaten mogen versturen. Dan duurt het nog maximaal 14 dagen voordat je het bedieningscertificaat kan aanvragen. Nu kan je pas de ATIS code en het MMSI nummer aanvragen. Heb je eenmaal het bedieningscertificaat dan blijft deze levenslang geldig. Je hoeft deze niet meer te verlengen.

Plan op tijd je marifoonexamen

Ga je op vakantie of heb je een boot gekocht met een marifoon aan boord?
Plan tijdig het examen. Op deze manier kan je de marifoon gegevens van de “oude eigenaar” op jouw naam laten zetten. In dit geval hoef je de nummers niet te (laten) veranderen. Meer over dit onderwerp

Dit heeft misschien ook je aandacht