Home » Soorten DSC | Pleziervaart meestal klasse D

Soorten DSC | Pleziervaart meestal klasse D

Er zijn verschillende soorten DSC echter klasse D is eigenlijk de meest gangbare optie voor de pleziervaarders. Deze zit ingebouwd in de VHF marifoon en is gekoppeld aan kanaal 70. Op kanaal 70 is spraak verboden. Je kunt daar uitsluitend digitale berichten op uitzenden. Meer zie: marifoon kanalen.

Laten we bij het begin beginnen. DSC klasse A

Zeeschepen die onder SOLAS vallen en die in alle vaargebieden mogen varen, zijn allemaal uitgerust met de marifoon klasse A. Dit is echter geen “gewone” VHF marifoon maar ook een MF/HF marifoon. Klasse A is de meest uitgebreide vorm. Inclusief de distress relay optie. Dit type marifoon wordt, mede vanwege de hoge aanschafprijs, weinig tot zelden gebruikt door de pleziervaarder. Om deze marifoon te plaatsen aan boord moet je in het bezit zijn van Marcom-A

DSC klasse A
Soorten DSC. Dit is de Sailor Klasse A marifoon. Deze wordt gebruikt tijdens de Marcom-cursus

DSC klasse B

Deze klasse werd gebruikt voor de marifoons die uitsluitend zenden en ontvangen op de MF band, zonder de HF band. Deze marifoons zijn niet meer te koop. Alleen de gecombineerde MF/HF marifoons zijn op dit moment in de handel.

DSC klasse C

Ook deze marifoons zijn niet meer via de vakhandel te koop, particulier mogen zij nog wel verkocht worden. Bij deze klasse kon je alleen aangeven dat je in nood zat. Je kon echter niet aangeven wat er aan de hand was. Voor dit type was alleen het basiscertificaat voldoende. Ben je echter nog in het bezit van dit type marifoon mag je deze nog steeds gebruiken.

DSC klasse D

Dit is de meest gangbare klasse voor de pleziervaart, indien goedgekeurd, is deze apparatuur voorzien van het CE keurmerk. Ook beroepsschepen die uitsluitend in het A1 vaargebied varen mogen deze klasse gebruiken, voor de beroepsvaart moet er een MED (Marine Equipment Directive, Wheelmark) goedkeuring op de apparatuur afgegeven zijn. Voor dit type marifoon moet je in het bezit zijn van Marcom-B.
Klassen E, F en G worden op dit moment eigenlijk niet meer gebruikt.

Dit heeft misschien ook je aandacht?