Home » Marifoon (weer)berichten | Tijden en bijzonderheden

Marifoon (weer)berichten | Tijden en bijzonderheden

Marifoonberichten (veiligheidsverkeer). Het kustwachtcentrum in Den Helder zendt dagelijks ook de maritieme (weer)berichten uit. Zodoende wordt de scheepvaart op de hoogte gehouden van eventuele gevaren. Deze veiligheidsberichten zijn zowel tegelijkertijd te beluisteren op marifoonkanaal 23 als op 83.
Deze berichten zijn dan namelijk op alle ruime binnenwateren en tot een strook van ongeveer 30 mijl uit de kust te ontvangen. Kortom; het hele A1 gebied.

Marifoon berichten. Onmisbaar voor aan boord.

Werkkanaal kustwachtcentrum

Deze marifoon (weer)berichten worden eerst aangekondigd op kanaal 16. Vervolgens wordt het bericht uitgezonden op de werkkanalen van het kustwachtcentrum (kanaal 23 en 83). Op beide kanalen wordt dat bericht namelijk gelijktijdig uitgezonden. Deze weer- en veiligheidsberichten worden eerst via de marifoon uitgezonden. Dit gebeurt echter op vastgestelde tijden: 06.05, 11.05, 15.05, 21.05 uur UTC. Daarna wordt de boodschap via tekst uitgezonden en kan je deze nalezen op de Navtex.

Is er echter een plotselinge storm- of meteorologische waarschuwing? Dan worden alle schepen daarop geattendeerd op marifoon kanaal 16. Dit gebeurt door middel van het het volgende veiligheidsbericht:
SECURITE SECURITE SECURITE
alle schepen (3x) All ships (3x)
luister naar het veiligheidsbericht op kanaal 23 of 83.

Stormwaarschuwingen via de marifoon

Daarnaast wordt er vanaf windkracht 6 windwaarschuwingen doorgegeven via de marifoon. Vergis je niet, tot windkracht 4 is het leuk varen op het IJssel- en/of Markermeer. Vanaf windkracht 5 wordt het een ander verhaal. Dat herken je direct aan de witte schuimkopjes die op de golven verschijnen. Zowel IJssel- als Markermeer zijn vrij ondiep. Dat is namelijk een van de redenen dat er een korte golfslag ontstaat. Vanaf windkracht 5 neemt daarom de kans op zeeziekte enorm toe. Luister kanaal 1 of 16 uit voor het weerbericht in Hoorn, Marken en Lelystad. Kijk live voor het actuele weer op het Markermeer ook even op onze webcam op de informatieve vaarbewijs site.

Navigatiewaarschuwingen / veiligheidsverkeer

Ook navigatieberichten worden via de marifoon en NAVTEX vermeld. Bijvoorbeeld en losgeslagen boei, maar ook een belangrijk navigatielicht dat plotseling gedoofd is et cetera. Bij acuut gevaar wordt dat direct via de marifoon aangekondigd

Uitzendtijden marifoonverwachting

Gebied Kanaal tijdstip
Ijssel-, Markermeer 1 08.15, 09.15, 10.15 uur et cetera
Texel, Rottum 2 07.30, 09.30, 11.30 uur et cetera
Rottum, Delfzijl 5 07.30, 09.30, 11.30 enz.
Texel 12 07.05, 08,05 enz.
Vlissingen 14 07.50, 08,50 enz.
Ouddorp 25 07.30, 08,30 enz.
Wemeldingen 68 07.15, 08,15 enz.

Een compleet overzicht van de uitzendtijden, kanalen en gebieden vind je onder andere in de wateralmanak deel 2. 

Toets marifoon (weer)berichten

Marifoonberichten. Regelmatig wordt er via de marifoon weer- en/ of veiligheidsberichten uitgezonden. Deze marifoon examenvragen worden regelmatig gesteld tijdens het marifoonexamen. Na het doorlezen van de pagina kun je deze 7 examenvragen wel oplossen.

Nuttige links